Wat wil je?

Wat is de definitie van succes? Ik denk dat we als samenleving daar een behoorlijk smal betekenisje aan hebben gegeven, die voor mij in elk geval niet voldoet. Je weet wel: meer geld dan je buurman, duurdere patserbak dan je buurman, meer mensen onder je management dan je buurman. Of: netjes op het paadje lopen en op tijd begonnen zijn met je gezin, met sparen voor je pensioen, met promotie maken. Ik bedank ervoor. Ik bedenk liever mijn eigen criteria.

Voor mij begint het definiëren van je eigen succes met duidelijk zijn tegen jezelf over wat je wil. En dat kan moeilijker zijn dan het klinkt.

“Wat wil je?” is zo een nogal beladen vraag, waar we vaak, als we eerlijk zijn, geen goed antwoord op hebben. Meestal zijn we zo druk bezig met de dingen die pal voor onze voeten liggen, dat we niet toekomen aan het besluiten waar we heen gaan. En dan zit je aan ’t einde van het jaar met zo’n gevoel van.. waar is dat jaar heen verdwenen..?

De grote remedie, dé manier om succesvol te zijn, is om een duidelijke koers uit te zetten. Om jezelf doelen te stellen die méér zijn dan items op een to do list. Als je goeie doelen stelt, heb je een kompas, een meetinstrument dat je beslissingen helpt maken. Als door ’t bos loopt, is ’t makkelijk verdwalen. Maar als je doel een berg is die die boven de bomen uitsteekt, weet je altijd waar je heen moet.

Tijd om erachter te komen wat je wil, dus. Want dan hoef je alleen maar te zorgen dat je op koers blijft.

Ook jij kan krijgen wat je wil: een relaxter bedrijf, betere klanten, meer inkomen, meer creatieve voldoening, meer positieve maatschappelijke impact, minder gezeik met moeizame briefings, of wat succes voor jou dan ook betekent. Het begint met erom vragen.

In mijn nieuwsbrief van een tijd geleden gaf ik daar al een opzetje voor:
terugblikken, doelen stellen, visualiseren.

Maar aan de reacties heb ik gemerkt dat het niet gemakkelijk is om in je eentje je vluchtende brein bij de les te houden. Daarom bied ik aan ambitieuze schrijvers de mogelijkheid om een gratis gesprek met me in te plannen, zodat ik met je mee kan denken over wat je wil bereiken dit jaar. Zodat je echt een duidelijke berg op de horizon hebt. Dat gesprek duurt ongeveer een uur (of soms wat langer – ik neem graag de tijd in het leven) en is gericht op 3 dingen:

  1. waar sta je nu
  2. waar wil je heen (big one, dus!)
  3. wat staat daar nog tussenin

Naderhand heb je al snel een hoop meer inzicht in wat jouw pad moet zijn, dit jaar. En dat maakt het lopen een stuk gemakkelijker.

En dan..?

Als dit het jaar is dat je écht iets wil veranderen, is het misschien tijd voor een samenwerking met een coach. Het moment dat ik zelf met een coach ben gaan werken, is de meest invloedrijke beslissing van m’n carrière geweest. Als je meer wilt weten over mijn 12 weekse begeleidingstraject, dan is dat gesprek daar ook het moment voor. In dat traject neem ik je aan de hand bij het vinden van jouw professionele identiteit, het vinden van de klanten die daarbij passen, en zichtbaar worden zodat jij je tijd kan besteden aan wat je belangrijk vindt en waar je energie van krijgt.

En dat inkomen, die 3k of 5k of 10k per maand die elke business coach je beroepsmatig verplicht is om te beloven? Ja, dat komt er dan ook. Maar dat is meer de bijwerking. Zoals de stoïcijnen geloofden (ik heb ’t uit het uitstekende boekje Drive van Mark Tuitert): laat het resultaat los en vind rust in de uitvoering. Dan komen die gouden bergen vanzelf.

Vraag je 1-op-1 discoverycall hier aan
.