Heeft je tekst een lekker ritme?

Er zijn een hoop factoren die meetellen in het sommetje of een tekst een goeie tekst is. Zoveel zelfs dat ik het idee heb dat je nooit echt klaar bent met leren. Ik voel me zelf nog aan de lopende band een ongeletterde hork.

Maar het goede nieuws vind ik altijd: je hoeft niet élk regeltje en elke tip tegelijkertijd tot op het bot te doorgronden om al vooruitgang te zien in hoe je tekst uit je vingers tevoorschijn komt. Sterker nog: ik denk dat enkel het bewustzijn van een paar van de factoren die bepalen of een tekst lekker loopt al genoeg kan zijn, in sommige gevallen.

Eén van die factoren is het ritme van je tekst. Als dat niet niet goed zit, klinkt het meteen als een opstel waar je zo snel mogelijk vanaf moet zien te komen. Een verhaal met een lekker ritme kan dansen, swingen, zingen en je lezer aan de hand meetrekken door de zinnen richting het einde van de tekst. En uiteindelijk is dat waar goed schrijven voor is: zorgen dat je de volgende zin ook wil lezen.

Een belangrijk deel van dat ritme kun je al bereiken door eens goed te kijken naar de variatie in de lengte van je zinnen. Ik was vanmiddag geïnspireerd door iets wat ik op internet tegenkwam tijdens het voorbereiden van een workshop, en besloot om het vervolgens schaamteloos te jatten creatief te vertalen.

Hoop dat je er wat aan hebt!

Hoe je meer ritme in je tekst krijgt door op je zinslengte te letten.