Project Description

De verhalenbraker: een verhaal in één avond

Ik schrijf een boek. Tenminste, dat probeer ik. Blijkt nog niet zo makkelijk, zoals je kan zien aan mijn geworstel op instagram, wat ik vooral gebruik als klaaguitlaat.

Het gaat allemaal wat moeizaam dus, dat boek, dus ik dacht dat het wel een goed idee zou zijn om even wat ervaring op te doen met het schrijven van verhalen. Met als insteek: schrijf er VEEL en don’t care too much of ’t goed is. Zo krijg ik wat meer ervaring en gevoel voor structuur in de vingers en valt er bovendien alvast wat te lezen.

De regels zijn simpel: zo vaak als ik kan (elke vrije avond, medunkt) schrijf ik op basis van een prompt, een uitdaging of een bestaand verhaal in één avond een kort verhaal van kop tot staart. Geen edits, geen gladstrijkerij, niet te veel gedenk, gewoon braken.

Ik noem het project de verhalenbraker. Da’s de werktitel. Maar bij dit project is elke eerste versie ook meteen de laatste versie, dus deze brainfart blijft voor eeuwig plakken. Lucky me.

Seizoen 1

De eerste reeks van verhalen baseer ik op de ‘zeven universele verhalen’ van de Engelse journalist/schrijver/”ikleghetwelevenuit”-figuur Christopher Booker. Booker besloot op een dag dat er eigenlijk maar zeven verhalen bestaan in de hele wereld en dat alle andere verhalen daarvan zijn afgeleid. En toen kon het doosje dicht. Lekker netjes. Té netjes, haast, eigenlijk. Booker. If that’s your real name. Which I doubt.

Kort gezegd zijn dit de zeven verhaalstructuren van Christopher Booker:

  • Overcoming the Monster
  • Rags to Riches 
  • The Quest
  • Voyage and Return 
  • Comedy
  • Tragedy
  • Rebirth

Overcoming the Monster

Een verschrikkelijk, lelijk, levensgevaarlijk, onaardig en bijna onverslaanbaar monster moet nodig eens aangepakt worden. Gelukkig is er de held, die als enige in de hele wereld in staat is het monster te verslaan.

Voorbeelden: Harry Potter, Jack and the Beanstalk, Star Wars, alles waar James Bond in voorkomt, Theseus (dat verhaal met die minotauruslabyrintfiguur).

Rags to Riches 

Een arme sloeber wordt ineens rijk, dan weer arm en dan weer rijk (armoedepingpong, in de volksmond) en leert dat echte rijkdom van binnen zit.

Voorbeelden: Aladdin, Assepoester, Slumdog Millionaire, Coming to America met Eddie Murphy maar dan omgekeerd?, David Copperfield

The Quest 

De held hoort over een kostbare schat en verzamelt een bont gezelschap om ‘m op te gaan halen. Onderweg ontmoeten ze kleurrijke figuren zoals een leger trollen die hun pikken willen afhakken, een racistische romanschrijver, of een draak die het opwindend vindt om bovenop de kostbare schat te gaan zitten en daar het liefst een aantal eeuwen te blijven zitten.

Voorbeelden: de Odyssee, In de Ban van de Ring, Harald & Kumar, Monty Python & the Holy Grail, Indiana Jones, oeh en dat laatste boek van Harry Potter wat een supergoed boek is als je de laatste bladzijde eruit scheurt.

Voyage and Return 

Een held gaat naar een vreemd land met allemaal vreemde figuren en komt veel volwassener terug.

Alice in Wonderland, Oh Brother, Where Art Thou, Orpheus, elk verhaal waarin iemand aan het einde ineens wakker wordt en het allemaal een droom geweest blijkt te zijn (Super Mario Brothers 2, infamously).

Comedy 

Temidden van een wervelstorm van miscommunicatie probeert de held zich krampachtig overeind te houden terwijl alles om hem heen geclusterfuckt raakt. Uiteindelijk komt er iets aan het licht waardoor iedereen denkt: oooh, was DAT aan de hand, en dan komt alles helemaal dubbel en dwars goed en kunnen we er hartelijk om lachen.

Voorbeelden: Lock Stock and Two Smoking Barrels, Burn after Reading, …

Tragedy

Iemand probeert zijn lot te ontlopen en stort zich daarmee juist precies in de ellende die hij wilde voorkomen.

Voorbeelden: Breaking Bad, Oedipus, Macbeth, Sweeney Todd,

Rebirth

Een Boze Man blijkt toch niet zo heel erg boos.

Voorbeelden: Scrooge, Despicable Me, How The Grinch Stole Christmas