Hoe overwin je writer’s block?

Als je als schrijver tegen een writer’s block aan loopt, kun je je flink ellendig voelen. Trust me: ik heb ’t vaak genoeg gehad: gaan zitten, even zo met je knokkels kraken alsof je uit de startblokken gaat vliegen, en dan de rest van de dag potjes thee zetten, scrollen op Instagram, Youtube kijken en verwoed alle tabs sluiten en weer terug naar de eerste stap.

Maar het hoeft niet zo te gaan. Met de juiste tools en technieken hoef je nooit meer aan writer’s block tenonder te gaan.

Wat is writer’s block?

Writer’s block is het gevoel dat je ‘vast’ zit in je creatieve werk. Schrijvers, maar ook andere creatieven kunnen tegen het gevoel aanlopen dat er niks uit hun handen komt. Als je dat herkent, ben je niet alleen: Fitzgerald had er last van, Adele, Douglas Adams, Oscar Wilde en zelfs Stephen King (met 62 boeken op z’n naam). Dus gefeliciteerd, je hebt het nú al geschopt tot een illuster rijtje namen. Goed begin!

Waardoor krijg je writer’s block?

De oorzaak van een writer’s block ligt in angst. De ellende begint vooral als je een project hebt waar je een beetje tegenop ziet of waar je tegen hoge verwachtingen aanloopt. Je hebt een ambitieuze opdracht aangenomen, of bent bezig met een groot en mooi project, en je voelt de druk al op je schouders liggen. Je bent bang dat je het niet voor elkaar gaat krijgen om iets te produceren waar de klant blij mee is. Of je bent zelfs bang dat je eerdere successen toevalstreffers waren, en dat het je niet gaat lukken om nog een keer zoiets goeds te produceren. En dan.. klap je dus dicht.

Writer’s block is in werkelijkheid: angst om iets slechts te maken

Het grootste probleem is dat writer’s block wordt gepresenteerd als een soort ziekte. Tja, ik heb writer’s block, dus het kan even niet. Maar die interpretatie is een definitiefout die ervoor zorgt dat het een stuk moeilijker wordt om er uit te komen.

De eerste stap is om te herdefiniëren wat het betekent om ‘vast’ te zitten. Want je zit niet vast, je vingers doen het nog gewoon. Je kunt best typen. Je bent niet ‘blocked’. Je bent bang om iets slechts te maken. Je bent bang voor hoe mensen reageren als ze jouw slechte werk zien.

En dat is het probleem. Je angst om het niet goed te doen zorgt ervoor dat je het helemaal niet doet. Het stemmetje in je hoofd, je weerstand, mompelt vanuit de schaduw tegen je “doe ’t maar niet, blijf maar onzichtbaar, dat is veiliger”.

Writer’s block betekent: jezelf toestaan je groei te saboteren.

Is er een oplossing dan?

De oplossing zit erin om je weerstand niet langer te gehoorzamen. Het tegenovergestelde van writer’s block is: being a professional. Een professional schrijft, ook als ze vast zit. Een professional geeft zich niet over aan het verhaal in haar hoofd. Een professional vertrouwt het proces, en laat zich niet afleiden door het eindresultaat.

Een schrijver is iemand die schrijft, net zoals dat een zwemmer iemand is die zwemt. Je hoeft niet het Kanaal overgezwommen te hebben om jezelf een zwemmer te noemen. Focus op het zwemmen, dat is goed genoeg.

Focus op het proces, op het schrijven. Laat het resultaat los, en schrijf.

“Stephen King schrijft alsof het z’n baan is. George R.R. Martin schrijft alsof het een hobby is die uit de hand is gelopen op een manier waar ‘ie niet op was voorbereid, en waar nu zo veel druk op staat dat ’t niet meer leuk is.”

De oplossing voor writer’s block

De oplossing voor een writer’s block is dus om tóch te schrijven. Het belangrijkste is dat je je focus weghaalt van het eindproduct, en terug plaatst op het proces, waar ’t hoort. Niet iedere zin hoeft perfect te zijn voordat je doorgaat naar de volgende. Je idee hoeft niet perfect te zijn voordat je begint: het evolueert juist door het te schrijven. Niet wachten tot de inspiratie er is. Niet proberen iets goeds te schrijven. Gewoon schrijven.

Saboteer, chanteer, verleid of misleid jezelf desnoods om die tiepvingers aan ’t tiepen te krijgen.

5 concrete tips om van je writer’s block af te komen

1. De meeste mensen zijn echt concreet productief voor een uurtje of 3, misschien 4 per dag. Maximaal. Plan die uren in, zeg tegen jezelf en de wereld “tussen 9 en 2 ben ik aan het schrijven,” en bewaak die uren als een bulldog.

2. Art is war. War is hell. Staal jezelf als een krijger en maak je klaar voor het slagveld. Dat betekent misschien dat je je hele bureau leeg moet vegen, je internetkabels moet doorknagen en een stapel bakstenen voor je voordeur moet leggen. Maar zorg ervoor dat je alleen bent met je taak en dat je klaar bent om ‘m de halsslagader door te bijten.

3. De eerste 20 minuten schrijf je kul, filler, keelschraperij. Maar het is nodig. Het is het lostrekken van de kurk. Het uitdrukken van een puist. Het leeg laten lopen van een kraan die jaren niet gebruikt is. Laat ‘m lopen, die kraan, totdat het water helder wordt. En vergeet niet de bagger weg te spoelen als je klaar bent.

4. Laat je niet tegenhouden doordat je niet op een woord komt, of doordat je die ene zin niet helemaal goed krijgt. Schrijf ‘m halfbakken op en laat een notitie achter voor de schoonmaakploeg. Want jij moet DOOR. Ik zet vaak [TK] in de tekst als ik iets voor later wil laten liggen. Bij de editronde ga ik dan rustig op zoek naar een synoniem, een betere bewoording of probeer ik mijn rammelende grammatica te fixen. Als je dat op het moment zelf doet, verlies je je momentum.

5. Maak een outline, desnoods door tegen iemand aan te lullen.

6. Kom uit je hoofd en in je lichaam. Vaak zit je te veel in je hoofd om nog helder te kunnen denken. Mediteer, doe 30 pushups, probeer met je hoofd ’t plafond te koppen, doe een ademhalingsoefening (die van Wim Hof is fascinerend en hij werkt). En kom dan terug bij je taak met de intentie om ‘m de strot door te bijten.

7. Gebruik de pomodoro-techniek: zet een wekker voor 25 minuten werk en doe in die tijd niks anders. Zet dan een wekker voor 5 minuten pauze en ga iets actiefs doen (zie #6). Werk zo in sprints van steeds 25 minuten met 5 minuten pauze. Elke 4e pauze neem je wat langer, een kwartiertje ofzo, om even een ommetje te lopen.

De killer copywriter

Als je je writer’s block met succes weet te verslaan, heb je een belangrijke overwinning behaald. Je mindset is één van de belangrijkste onderdelen van je onderneming, en writer’s block en andere vormen van weerstand is daarin een belangrijke hindernis.

Maar naast je mindset er zijn nog 2 dingen die jou als copywriter waarschijnlijk tegenhouden om het bedrijf te bouwen dat je verdient. Om je te helpen de grootste obstakels te overwinnen heb ik een ebook geschreven met een 3-stappenplan voor een killer schrijfbedrijf van jewelste. Ik weet het, nóg een ebook in je leven, maar deze staat vol met grapjes. It’s worth it, i promise. Download ‘m hieronder!

Betere klanten. Meer flow. Meer inkomen.

Denk je dat het voor jou niet is weggelegd: ontspannen werken, met leuke klanten én er goed mee verdienen? Goed nieuws: ’t kan wél. Maar dan moet je je wel op de goeie dingen focussen.

In deze gids staan de 3 belangrijkste stappen om jouw bedrijf op de rails te krijgen.

Download ‘m hier (gratis)