De kracht van Goed Genoeg.

Ik geef het mijn volle 80%.

Ik stond in de file, afgelopen weekend. Voor een natuurgebied. Zo overkomt je nog eens wat tijdens een lockdown. In de bijrijdersstoel zat ik lekker op m’n telefoon (want je zou de werkelijkheid maar eens meekrijgen) mijn email te lezen. 4 replies op mijn vorige Vrijdagmiddagborrelmail, waarvan er 3 een aantal spelfouten hadden gespot. Daar wilde ik het even over hebben. Hou je vast.

Ik begrijp, en waardeer, de helpende hand. Ik voel me niet beledigd, ik voel me niet aangevallen, en ik ben er niet door gekwetst. Als je het wil blijven doen: be my guest. Maar ik doe er niks mee.

Ik ben van plan om links en rechts fouten te blijven maken. Net zoals dat ik, wanneer ik praat, af en toe een zin niet afmaak. Ik zou er ontzettend op kunnen letten dat ik een zin pas uitspreek als ik ‘m in mijn hoofd heb doorgelopen. Maar niet elk gesprek is een toespraak.

Als je dingen de wereld in wil brengen, is perfectionisme een van je grootste vijanden. Want wat het ook is dat je maakt: het is nooit perfect. Een facebookpost, een ebook, een email, een opdracht voor een klant, een nieuw nummer – je kan altijd blijven schaven. Geen probleem natuurlijk. Maar dan blijf je hangen in dat ene ding, terwijl het vólgende ding al staat te wachten.

Het probleem hiermee is dat 90% van wat je maakt toch shit is. De geniale dingen komen op het moment dat je het niet verwacht. De dingen waar je weken op hebt zitten poetsen en perfectioneren zijn natte scheten, en die dingen die je er in een uurtje uitkakt zijn je megahits.

“90% of everything is crap” – Sturgeon’s law

Sturgeon's law: 90% van alles wat je maakt is shit.

De truc is om er voor de volle 80% voor te gaan. Maak het goed genoeg, en move the fuck on to something else. Niet gaan blijven schaven tot het perfect is. Niet eindeloos in je businessplan blijven hangen. Niet dertig keer dat mailtje terug lezen voordat je het naar je lijst stuurt. Breng het de wereld in.

80% is goed genoeg, want in de tijd die je besteed om de laatste 20% glad te strijken, had je ook iets nieuws af kunnen maken.

Nou ja, voor 80% af, dan.

.